Koninklijke Dirkzwager steunt The Ocean Cleanup

08.09.2018

Vandaag is het dan zover  dan begint The Ocean Cleanup aan het opruimen van een deel van de plastic soep die ronddrijft in de wereldzeeën. Vanavond vertrekt System 001, een soort veegarm, naar de Grote Oceaan richting de Great Pacific Garbage Patch. Deze drijvende vuilnisbelt is ruim 2000 km verwijderd van land. In een gebied ongeveer 3 x zo groot als Frankrijk drijft plastic rond wat bij elkaar circa 80 miljoen kilo weegt. Het duurt een paar weken voordat de plasticvanger met drijfarmen van 600 meter op zijn plek ligt. Voordat The Ocean Cleanup doorvaart naar de Great Pacific Garbage Patch, gaat er nog twee weken getest worden op een afstand van 250-300 zeemijlen (~500 km), zodat bij eventuele problemen de haven nog altijd ‘dichtbij’ is.

 

The Ocean Cleanup is bedacht door Boyan Slat een Nederlandse ondernemer en uitvinder. Hij bedacht een soort van grote armen van enkele honderden meters lang die drijven over de zeespiegel, voortgestuwd door golven, stroming en wind. Aan deze armen hangt een scherm wat een paar meter onder water reikt. Door de stroming drijft het plastic in de grote armen waar het geconcentreerd wordt. Om de paar weken komt een vrachtschip langs om het opgeveegde afval uit zee te scheppen en naar land te brengen waarna het gerecycled zal worden tot hoogwaardige producten zoals meubels en zonnebrillen.

 

Koninklijke Dirkzwager steunt dit initiatief van harte en gaat daarom deze operatie ondersteunen met de eigen 24/7 emergency telephone service. Op de veegarmen is een telefoonnummer geplaatst wat gebeld kan worden als er zich een probleem of calamiteit voordoet. Dit nummer is 24/7 bereikbaar en wordt opgenomen door de control room van Dirkzwager in Maassluis. Conform de gemaakte afspraken en processen wordt er vervolgens de juiste actie genomen om de desbetreffende instanties en organisaties te informeren.

 

Op deze manier dragen wij graag ons steentje bij aan dit mooie initiatief en wij wensen The Ocean Cleanup dan ook veel succes met het opruimen van de oceanen. Voor meer informatie omtrent The Ocean Cleanup kun je een kijkje nemen op de website: www.theoceancleanup.com

 

Het vertrek van System 001 vanuit San Francisco is vanavondvanaf 21:00 uur live online te volgen.


Print
 
 

News